Campania 2%

Ce este 2%?

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze pana la 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate partile implicate – cetateni, organizatii si stat:

 • este un mecanism democratic ce contribuie la transparenta politicii fiscala si bugetare
 • asista organizatiile neguvernamentale in eforturile lor de a solutiona diferite probleme sociale
 • le permite cetatenilor sa contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fara a genera insa un cost suplimentar
 • degreveaza bugetul de stat avand in vedere ca serviciile oferite de organizatiile nonguvernamentale sunt in general de calitate buna si eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizatiile nonguvernamentale mobilizeaza resurse financiare din surse diferite si multe implica munca voluntarilor
 • creeaza o legatura intre stat, cetateni si organizatii contribuind astfel la dezvoltarea societatii civile si a capitalului social
 • se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul nonguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.

Principii ale sistemului

Pe baza experientei de mai multi ani in special din Ungaria, dar si din celelalte tari in care sistemul functioneaza deja, au fost stabilite o serie de principii pe care sistemul 2% trebuie sa le respecte:

 • Confidentialitatea relatiei contribuabil – angajator: are rolul de a proteja contribuabilul in situati in care doreste sa directioneze procentul sau catre organizatii ale caror valori se afla in contradictie cu valorile angajatorului(ex. un angajat al unei companii poluatoare doreste sa directioneze catre o organizatie de protectia mediului).
 • Confidentialitatea relatiei contribuabil organizatie: are rolul de a proteja contribuabilul fata de divulgarea unor informatii personale (Nume, venit, adresa, loc de munca) catre organizatia beneficiara fara acordul expres al contribuabilului.
 • Colectarea licita a fondurilor: are rolul de a evita aparitia unor mecanisme corupte sau care ofera contribuabilului o compensatie financiara directa in schimbul directionarii. In plus acest principiu trebuie sa asigure faptul ca aceste fonduri ajung la organizatii reale, transparente si eficiente si nu la organizatii fictive, inactive sau afiliate politic.
 • Usurinta in utilizare pentru toti actorii implicati: contribuabil, organizatii neguvernamentale, angajator, autoritati competente.
 • Eficienta costurilor: acest sistem trebuie sa genereze costuri suplimentare cat mai mici pentru toate partile implicate.
 • Transparenta raportarii: trebuie sa ofere tuturor actorilor implicati o serie de informatii de baza: suma directionata, informatii demografice de baza despre contribuabilii care au ales sa foloseasca acesta facilitate, informatii despre organizatiile care au beneficiat de sume peste un anumit prag.